Еланд антилопа (Taurotragus oryx)


Должина:  2.1 – 3.5  м 
Опаш:  60 – 90   цм 
Тежина:  300 – 1000 кг  
Распространестост: Средна и Јужна Африка  
Живеалиште:  Ливади савани  полупустини 
Исхрана: растителна 
Статус  вообичаен 


Дава вида на Еланд се представници на најголемите антилопи и најмногу потсетуваат на кравите . Имаат спирални рогови кои кај мажјаците се поизразени и може да бидат долги и до 1.2 метри . Обичниот еланд има сивкасто –жочто – кафена боја на телото со црна пруга  по средината на грбот и до 15 млечно бели попречни  пруги по телото . Трчаат со брзина до 70 км на час .