Бивол (Bubalus bubalis)


Должина: 2,0 – 2,7 m  
Опаш: 60 – 100 cm  
Тежина: 500 – 1000 kg  
Распространестост: ј. Азија
Живеалиште: ливади, бари, мочуришта
Исхрана: растителна

Тоа е големо и силно животно, со широк распон на роговите. 
Има широки и сплескани стопала, приспособени за калливо, мочурливо тло. Се валкаат во вода и кал, и така се разлауваат и ја чистат кожата од инсекти.
Млекото од овие животни се користи за производство на моцарела сирење.