Кафеава мечка  (Ursus arctos)


Должина: 11.6 – 2.5 м 
Опаш:  5 – 20 цм 
Тежина:  120 - 1000  кг  
Распространестос: С. Америка , Европа , Азија 
Живеалиште:  шуми , планини , ливади 
Исхрана: плодови  , корења , инсекти , јајца , рбетници 
Статус  чувствителен 

Мечките се движат полека со сите пет прсти и петицата  ( плантиградно  движење ) но во случај на потреба можат да се движат многу брзо . Зимата ја поминуваат во мирување , кога се повлекуваат во живеалиштата ( дувла ) и паѓаат во состојба на лажен зимски сон – хибернација . Во јужните подрачја некои мечки можат да останат активни и во текот на зимата . Само две од осум видови мечки не се загрозени . Главна закана за мечките се  ловот и сечењето на шумите . Во република македонија мечките се заштитени со закон . .