Мангаби (Cerocebus torquatus)


Должина: 50 – 60 цм 
Опаш: 60 - 75 цм
Тежина:  10 кг 
Распространестост:  Западна Африка 
Живеалиште:  тропски дождовни шуми 
Исхрана: овошје, млади листови , семки , трева , инсекти 
Статус  Загрозен 

Овој мајмун уште се нарекува и црвенокап мангаби поради црвената боја на влакната од главата. Бојата на лицето им е розево-сива  и имаат јамички под образите.
Живеат во групи и до 90 единки заедно мажјаци женки и млади но хиерархијата ја воспоставуваат мажјаците  но за разлика од другите мајмуни од одвој род и подредените мажјаци може да се парат . Се движат по површината на земјата, се  хранат преку ден најчесто со оревовидни плодови кои лесно ги кршат со јаките вилици и острите заби .