Муфлон

Муфлон (Ovis musimon)


Должина: 82 – 128 цм 
Опаш: 7 – 15 цм
Тежина: 20 – 58  кг 
Распространестост:  Јужна и средна  Европа  
Живеалиште:  Карпести предели  , планински пасишта и шуми 
Исхрана: Растителна ( плодови , кора од дрвја , трева ) 
Статус  Осетлив 

Европскиот муфлон потекнува од Корзика и Сардинија ( острови во Средоземно Море ) и добро се прилалгодил за живот на многу места во светот . Мажјаците имаат големи тешки рогови  долги до 90 цм а женките или имаат многу мали или воопшто ги немаат . Живеат  во гстада  од 20 – 30 индивидуи и најчесто се активни во сумрак и во текот на ноќта. Се парат од на есен во Октомври и  Ноември . Гравидниот период трае 5 месеци , женката раѓа до 2 млади кои цицаат до 6 месеци . Од пролет до есен стадата женки со нивните млади живеат одделно од мажјаците   Често се изловувани поради нивните прекрасни  рогови како трофеи .