Папагал НИМФА

Папагал  НИМФА (Melopsittacus  undulatus)


Должина:  32 цм 
Тежина: до 90 грама 
Распространетост: Аустралија 
Живеалиште: копнени станишта до вода 
Исхрана: семиња, овошје зеленчук 
IUCN cтатус: вообичаен (LC)

Нимфата е најмалата птица  од папгалите какаду  и е единствена со  долг и заострен опаш.  Перчето на главата е спуштено додека птицата одмара или се храни . Испуштаат специфичен звук додека се во лет а се тивки додека се хранат . Овој вид на папгали се доста популарни како домачни миленици поради нивната брза адаптација , колоритот на пердувите и  убавото пеење  Ги има во најразлични нијанси на бои посебно кај птиците кои  живеат во заробеништво Животниот век изнесува и до 35 години