Папагал ТИГРИЦА

Папагал ТИГРИЦА (Melopsittacus  undulatus)


Должина:  18 цм
Тежина: до 25 грама
Распространетост: Аустралија
Живеалиште: Шуми и ливади  
Исхрана: семиња, трева . овошје 
IUCN cтатус:  вообичаен (LC)

Тигрицата е мал папагал кој е карактеристичен  поради големата распространетост низ цела Аустралија сем крајбрежјето. Основната боја на папгалите во природата е зеленкаста со жолтенијава глава ,со по три црни перчиња од двете страни на вратот и црни пруги од страните по крилата . Живеат  односно мигрираат во големи јата и се многу социјализирани птици . Поради адаптацијата колоритот и пеењето често се користат како домашни миленици .