Срна (Capreolus capreolus)


Должина:  1 – 1.3 м 
Опаш:  5  цм 
Тежина:  20 – 30  кг  
Распространестост: Европа I z. Azija     
Живеалиште:  Ливади , шуми 
Исхрана: растителна 
Статус  вообичаен 

Овој вид срна има црн појас околу муцката и бели флеки на брадата и грлото . Белите влакна на задниот дел од телото се накострешуваат кога животните се вознемирени . кај женките имаат облик на  срце а кај мажјаците на бубрег . Живеат во групи предводени од алфа женка . Мажјакот има рапаво роговје  со три врва .