Гну (Connochaetes taurinus )


Должина:  1.5 – 2.4  м 
Опаш:  60 – 100  цм 
Тежина:  140 - 290 кг  
Распространестост:  Јужна и Источан  Африка  
Живеалиште:  Ливади савани   
Исхрана: растителна 
Статус  вообичаен 


Гнуто спаѓа во групата антилопи и го карактеризира  големата глава со долга робусна муцка , рогови како кај кравите и долг црн опаш. Бојата на крзното варира од  сива до темно кафена . На грбот има долги црни влакна . Мажјаците се поголеми и потемни од женките . Живеат во големи стада .